Yoga er videnskabeligt sundt

ForwardBendYogaEr yoga virkelig sundt?

Konklusion: Ja, det er nu videnskabeligt dokumenteret, at yoga er sundt for rigtig mange ting. Læs også om stress

Folk der dyrker yoga regelmæssigt vil sige, at yoga er fantastisk for deres smidighed, bedre kropsbevidsthed, løsner spændinger og kan fjerne stress. Men hvor mange af de løfter og påstande holder egentlig, hvis du spørger lægevidenskaben?

Et af de steder hvor man rent videnskabeligt har set nærmere på yogaens virkning på kroppen er Danderyds Sygehus i Stockholm, hvor lægerne især har forsket i Kundalina-yogaens virkninger. Kundalina yoga er en yogaform der primært laves stående eller siddende og, hvor der er stor fokus på åndedrættet og de bevægelser, der laves især for rygsøjlen og de 33 ryghvirvler, hvor millioner af nerveceller udspringer fra.

Yogaformen er så anerkendt i Sverige, at den bruges som behandlingstilbud på flere sygehuse til patienter med søvnbesvær og hjerteproblemer. Vi ser, at yoga nedsætter mængden af stresshormoner, blodtryk og hjertefrekvens, hvilket også bekræftes af, at deltagerne i vores undersøgelser oplever et øget velbefindende. Vi har dog brug for, at forske videre for at finde ud af, hvilke mekanismer der ligger bag, siger Karin Malmqvist, overlæge på Danderyds Sygehus.

Den svenske undersøgelse bekræftes af forskning fra store dele af verden. En amerikansk rapport fra Harvard Medical School har slået fast, at yoga formindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme, depression, søvnproblemer, astma og rygsmerter. Flere undersøgelser har bekræftet, at virkningerne på blodtryk og stresshormoner skyldes, at yogavejrtrækning øger den parasympatiske aktivitet i det autonome nervesystem, der skal få din krop til og falde ned, når den har været udsat for stor stress.

Irene Jensen professor i folkesundhed ved Karolinska Institut i Stockholm har i sin forskning desuden set, at yoga har en smertelindrende virkning, samtidig med at det gør det lettere at falde i søvn. I øjeblikket studerer hun yogaens virkning på nakke og skulder.

Kilde: Karolinska Institut og Danderyds Sygehus begge i Stockholm.